Само за милионери: Петте най-скъпи яйца в света. Преди 139 години

...
Само за милионери: Петте най-скъпи яйца в света. Преди 139 години
Коментари Харесай

Само за милионери: Петте най-скъпи яйца в света


Само за милионери: Петте най-скъпи яйца в света. Преди 139 години на един човек му хрумва концепцията да направи великденските яйца освен това от празничен подарък.
Петер Карл Фаберже основава
за съветската аристокрация по времето на царете Александър III и Николай II /между 1885 и 1917 г./ серия от декорирани, боядисани яйца, инкрустирани с камъни и благородни метали. Всяко е неповторимо
изтънчено създание и няма аналог,
направено е с огромна точност и внимание към детайла​ и крие в себе си прелестни изненади. Около 70 яйца са основани от Петер Карл Фаберже, като най-малко 7 от тях са изчезнали.
Великденските яйца на фамозния
бижутер са знак на разкош, обект на предпочитание и мярка за благосъстояние, икона на ювелирното изкуство. Петте най-скъпи яйца в историята са дело точно на Фаберже. Нека да разберем кои са те!

Третото императорско великденско яйце е подарък е от съветския цар Александър III за брачната половинка му Мария Фьодоровна. Проектирано е в стила на Луи XVI и съставлява солидна кутия от 18-каратово злато, украсена с диаманти и сапфири, поддържана от три комплекта крайници, сходни на корбел, завършващи с лъвски лапи.

Изненадата вътре е дамски часовник Vacheron Constantin от 14-каратово злато, включващ стрелки с диаманти. Въпреки че може да не коства толкоз, колкото най-скъпите къщи в света, то сигурно е най-скъпото яйце на Фаберже. Открито е от търговец на антики през 2011 година, който в началото не осъзнава цената на находката си. Днес то се прави оценка на 33 милиона $.

Второто най-скъпо яйце е яйцето на Ротшилд. То е съхранявано в частна фамилна сбирка към 100 години, след което оказва се и е препоръчано на търг в Лондон. Това украшение е освен драгоценен сувенир, само че и комплицирано механично устройство.

Инкрустирано със злато, сребро, диаманти и перли, същинската изненада на това яйце идва при започване на всеки час, когато петел се появява на върха на яйцето, пляска с криле четири пъти, кима с глава три пъти и кукурига.

Повърхността на самото яйце е украсена със специфична шарка: състои се от бразди, нанесени по специфичен метод, които основават завладяваща игра на светлина и сянка. Играта е подсилена от розовия гланц, който покрива яйцето на Ротшилд.

То е продадено за £8,9 милиона през 2007 година, което през днешния ден се равнява на към 25,1 милиона щатски $.

То е основано в чест на коронацията на императрица Александра Фьодоровна. Цената му е определяна на 18 милиона $.

Яйцето, известно и с името „ Коронация ”, е покрито с сходно на решетка златно сечение. Повърхността е покрита с диаманти, изобразяващи герба на Русия, а вътре всеки бранш, разграничен от златното сечение, свети ли свети на слънчева светлина. В горната част на яйцето има голям елмаз, през който може да се види датата 1897 година

Тайната на това яйце е умалено копие на каретата, употребена при коронацията на Николай II. Бижутерите се преценяват с всички тънкости – завесите са гравирани на прозорците на каретата, основани от бляскав скален кристал. Вратите се отварят и затварят благодарение на дребни дръжки, има движещи се колела и функционални амортисьори.

То е поръчано през 1913 година от цар Николай II като подарък за Великден за кралица Мария Фьодоровна (за  24 700 рубли) и продадено през 2002 година за 9,6 милиона $. Сега се счита, че коства към 15,6 милиона $.

Обсипано е с 1660 диаманта и екстериорът е планиран да наподобява като кристали, образуващи се върху стъкло. Изработено е от платина, ортоклаз и кварц. Вътре има, несъмнено, изненада: кошница с цветя от злато и платина, която е украсена с 1378 диаманта. Дървесните анемонии са направени от бял кварц, а листата им са от демантоид – необичаен драгоценен камък.

Това зашеметяващо произведение на изкуството е харизано от цар Николай II на неговата майка – императрица Мария Фьодоровна, и е яйцето с най-сложен механизъм. То съставлява дърво с птица вътре. В горната част на короната е прикрит отвор за ключ и дребно лостче, което при натискане повдига кръгло капаче, маскирано от зеленина на върха на дървото. Оттам се появява птица с преливащи се пера и стартира да пее.

Яйцето е украсено с нефритена черупка, покрита с диаманти, рубини, аметисти и перли. Въпреки че известно време се счита за портокалово дърво, истинската му фактура от 1911 година за продажба демонстрира, че е лаврово дърво, и коства 12 800 рубли. Смята се, че през днешния ден коства към 15 милиона $.

Местоположението на няколко от скъпите яйца сега е незнайно. Затова и с тези творби са свързани доста детективски истории.

Например яйцето „ Пиле със сапфирен медальон ” е включено в Оръжейната палата на Кремъл през 1922 година По-нататъшната му орис обаче не е открита.

Яйцето „ Херувим и каляска ” е взето от Оръжейната камара при започване на 20-те години по искане на Съвета на националните комисари. След това следите му се губят.

Подобна орис има и Датското юбилейно яйце, чието местоположение сега е незнайно. То е основано през 1903 година, а изненадата в него е дребен двустранен акварелен портрет върху слонова кост на крал Кристиан и кралица Луиза.

Великденското яйце „ Несесер ”, поръчано от Александър III за Мария Фьодоровна през 1889 година, е коствало 1900 рубли и е разказано в разнообразни публични документи. То съставлява яйце несесер, украсено е със скъпоценни камъни, и в него се крият такъми за маникюр. Изработено е от злато и е украсено с диаманти, рубини, изумруди и сапфири. През 1952 година е продадено на неизвестен покупател от Обединеното кралство. От този миг нататък то изчезва от международния пазар на изкуството, което значи, че историята му към момента не е завършила.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР